Menu Close

Як вибрати найкращу сталь для ножа: секрети правильного вибору

Сталь є основним матеріалом, з якого виготовляються ножі. Яка сталь є найкращою – питання, яке цікавить усіх любителів ножів. Різні сталі мають свої особливості, але певні характеристики вважатимуться ключовими під час виборів найкращої сталі ножа.

Однією з основних характеристик є міцність сталі. Міцність визначає здатність ножа протистояти механічним навантаженням та зберігати гостроту леза протягом тривалого часу. Нержавіючі сталі, такі як високовуглецева нержавіюча сталь, міцніші і можуть бути застосовані в найекстремальніших умовах.

Ще однією важливою характеристикою є стійкість до корозії. Ножі часто мають справу з водою або вологими середовищами, тому стійкість до корозії є дуже важливою. Для цього підходять нержавіючі сталі, які не іржавіють під впливом вологи.

Також слід звернути увагу на твердість сталі. Чим вища твердість, тим довше триматиметься гострота ножа. Однак надто висока твердість може призвести до крихкості матеріалу. Тому важливо знайти баланс між твердістю та міцністю сталі для досягнення найкращого результату.

НазваМатеріалПеревагиНедолікиЦіна
Нержавіюча стальНержавіюча стальНе схильна до корозії, легко зберігає гостротуМенш тверда, схильна до обламуванняСередня
Вуглецева стальВуглецева стальДуже тверда, добре тримає гостротуСхильна до корозії, вимагає ретельного доглядуВисока
Дамаська стальШари вуглецевої та нержавіючої сталіГарний візерунок, висока міцністьВисока вартістьДуже висока
Керамічна стальКерамікаДуже гостра і тверда, не схильна до корозіїВразлива до удару та падіння, важко заточуєтьсяВисока

Винятково високими характеристиками має сталь марки. Böhler M390. Ця марка сталі використовується для виготовлення топових моделей ножів, що мають виключно високі показники основних характеристик.27 лют. 2020 р.

Яка найкраща сталь для ножа?

Найпопулярніший на ножовому ринку Росії конструкційний матеріал для клинка – це, безперечно, сталь Х12МФ. У середній ціновій категорії у неї ідеально збалансоване співвідношення якості та собівартості виробництва. Показник твердості HRC 62 одиниці поєднується тут з високим вмістом легуючих елементів.

Яка сталь для ножа найміцніша?

Абсолютно кращою сталлю для мисливського ножа є сталь S390, її твердість (70 HRC), ріжучі якості та міцність останнім часом змістила Булатну сталь на 2 місце.

Яка сталь краща для ножа виживання?

Переважно серед ножів виживання, у тому числі, мачете, Ви зустрінете сталь двох видів – це 65Х13 та У8. Сталь У8 є класичним матеріалом виготовлення ножів. У колах знавців її називають «найвуглецевіша вуглецю», адже вміст вуглецю в ній справді високий – 0,8%.

Яка найкраща сталь для кухонних ножів?

AUS-6, AUS-8, AUS-10 – Сімейство сталей з Японії, які за десятиліття використання однозначно довели свою придатність для кухонного використання.