Menu Close

Коли краще нарізати живці винограду: оптимальний термін для розмноження

Вирощування винограду – це захоплююче та корисне заняття для багатьох садівників. Процес розмноження винограду може бути здійснений як насінням, так і живцями. Живці є одним з найпоширеніших способів пограбування лози. Однак, щоб живці успішно прижилися і дали хороший урожай, необхідно знати, коли їх нарізати. У цій статті ми розглянемо основні фактори, що визначають оптимальний період зрізання живців винограду.

Оптимальний час нарізування живців – це період, коли рослина перебуває у стані спокою і має достатню життєву силу для успішного приживлення. Зазвичай живці винограду нарізають наприкінці зими чи на початку весни, коли рослина ще може спокою до настання активного зростання. Деякі садівники також рекомендують вибирати дні без опадів для нарізування живців, щоб зменшити ймовірність зараження ран рослин грибковими та бактеріальними інфекціями.

Вибір правильного матеріалу для живлення також відіграє у успішному розмноженні винограду. Живці слід вибирати з здорових і добре розвинених лоз, щоб переконатися в їхній життєздатності. При виборі живців також необхідно звернути увагу, щоб вони були досить товстими і мали не менше трьох нирок. Такі живці мають більше шансів на приготування та успішний розвиток.

МісяцьУмови для нарізки живців
БерезеньВесна починає свій розвиток, рослини активно прокидаються із зимової сплячки. У цей час можна вже нарізати живці винограду, щоб укоренити їх та отримати нові рослини.
КвітеньКвітень також є слушним часом для нарізки живців винограду. На цьому етапі багато садівників вже розпочинають активні роботи з розмноження рослин.
ТравеньУ травні остаточно встановлюється тепла погода, а ґрунт прогрівається. У цей час можна безпечно нарізати живці винограду для подальшого розмноження.
ЧервеньЧервень – останній місяць, коли можна нарізати живці винограду. У цей час вже досить тепло, і ґрунт остаточно прогрівся, що сприяє успішному укоріненню живців.

Головне – завжди пам'ятати, що живець – це живий, дихаючий організм. НАРІЗАННЯ. Живці винограду заготовляють восени, наприкінці жовтня – на початку грудня. В ідеалі – після перших заморозків, до морозів більше 10 градусів.

У якому місяці черешкувати виноград?

Краще готувати живці для розмноження восени, коли з лози опаде листя. Зазвичай це відбувається у жовтні-листопаді. Виноград до цього часу переходить у стан спокою, і обрізка для нього не буде травматичною. Можна живити виноград і навесні, але в цей час більше шансів зазнати невдачі.

Коли можна пересаджувати живці винограду?

Дорослий кущ винограду можна пересадити як восени, так і навесні. При пересадці куща винограду восени робити це треба до настання морозів. Що б не занапастити кореневу систему. Але можливий ще й варіант пересадки провесною, до настання моменту руху соку.

Коли різати живці винограду?

Заготівля визрілих живців (пагонів) плодоносних або подвійних сортів виконується при обрізанні винограду восени після опадіння листя і до настання осінніх заморозків або навесні, до руху соку. У південних районах, де виноград не укривається, оптимальним часом для заготівлі чубуків є весна.