Menu Close

Як зібрати димар: по диму чи по конденсату? Корисні поради

Створення ефективного та безпечного димоходу є важливим для належного функціонування опалювальної системи. Залежно від картинної труби та її розташування, вам може знадобитися зібрати димар по диму або конденсату. У цій статті ми розглянемо важливі аспекти складання обох видів димарів.

Димар по диму використовується для видалення димових газів, що виробляються згорянням палива. Для складання такого димоходу потрібно правильно вибрати матеріали та розміри труби, встановити всі необхідні з'єднання та прокладки, а також дотримуватися правил безпеки під час монтажу.

Складання димоходу по конденсату призначене для видалення конденсату, який утворюється в результаті охолодження димових газів. У такому випадку необхідно встановити систему збору конденсату, що складається з піддону та труби, а також передбачити його відведення, щоб уникнути протікання та пошкодження опалювальної системи.

Незалежно від обраного варіанта складання, важливо звертатися до професіоналів, які допоможуть підібрати відповідні матеріали, розрахувати необхідні розміри та виконати монтаж згідно з вимогами безпеки. Неправильне складання димоходу може призвести до пожежі, отруєння чадним газом або пошкодження опалювальної системи, тому не варто економити на професійній допомозі.

Як правильно зібрати димар по диму або по конденсату
Номер крокуДимар по димуДимар по конденсату
1Визначити місце встановлення димоходуВизначити місце встановлення димоходу
2Вибрати відповідний матеріал для димоходу (нержавіюча сталь, кераміка і т.д.)Вибрати відповідний матеріал для димоходу (нержавіюча сталь, кераміка і т.д.)
3Розрахувати необхідний діаметр димаряРозрахувати необхідний діаметр димаря
4Встановити базові елементи димоходу (трубу, фланці, експандери тощо)Встановити базові елементи димоходу (трубу, фланці, експандери тощо)
5Прокладати димар по зовнішній стороні будівлі, враховуючи безпеку та естетикуПрокладати димар по внутрішній стороні будівлі, враховуючи безпеку та естетику
6Встановити глушник на виході димоходуВстановити систему відведення конденсату на виході димоходу
7Перевірити герметичність димоходуПеревірити герметичність димоходу

У чому різниця між збиранням по диму та конденсату?

Збирати димар «по диму» потрібно з точністю і навпаки, зокрема протилежно збиранню по конденсату. На нижню трубу одягається труба ззовні. Складання диму характерне для опалювальних приладів з високою температурою виходу димових газів. Тут немає конденсату, але є дуже сильний потік димових газів.

Що означає складання по диму?

Схема «по диму» передбачає надягання наступного елемента труби на попередню. Це дозволяє мінімізувати осідання продуктів згоряння під час їхнього руху трубою. "По диму" застосовується при підвищених температурах в агрегатах.

Що означає Димар по диму?

При складанні одностінного димаря «по диму» кожен верхній елемент труби надягає своєю розширеною частиною на нижню трубу. При складанні утепленого димоходу «по диму» кожен внутрішній елемент труби надягає своєю розширеною частиною на нижній внутрішній елемент труби сендвіча.

Чим небезпечний конденсат у димарі?

Утворення конденсату в димарі – небезпечне явище, яке неминуче веде до руйнування його стінок. Справа в тому, що волога осідає на сажу, в якій містяться органічні незгорілі залишки. В результаті утворюються смоли та сірчиста кислота, що надає агресивну дію на димар.